Agenda

Navigatie

Twitter

Facebook

22-11-2017

  Terugblik corso 2009

Het corsojaar 2009 vangt aan op zaterdag 18 april, ook nu weer, zoals doen gebruikelijk met het planten van de knollen. Onze blommenman heeft vertrouwen in het komend jaar en we zetten er maar liefst tegen de 30.000. Met een iets mindere opkomst als de jaren er voor, hebben we de dag tot de klok van 16.00 uur vol kunnen maken. Maar dat de blommenman gelijk heeft gekregen wat betreft zijn vertrouwen, mag hij straks zelf vertellen.
Op 15 juni (jawel dit keer pas na de aardbeienfeesten), zijn we daadwerkelijk gestart. Het inmiddels bekende, zeer selecte groepje van ongeveer 20 man zet de eerste lijnen van de tent uit. Bij deze gelijk het (luxe) verzoek of een deel van deze 20 man in het vervolg hetzelfde wil doen als wat ik doe -> om een uur of 10 een pilske pakken en kijken of dat selecte groepje die eerste laag inderdaad goed heeft staan (dit geldt overigens alleen voor die eerste maandagavond).
Omdat ik het gewoon leuk vind, wil ik nog even noemen dat voor het derde jaar op rij de weddenschap van de eerste officiële bouwavond gewonnen is door ondergetekende. Bij het maken van de bierlijst 2010 zal ik hier voortaan rekening mee houden en het bakske van Twan alvast noteren. Voor de cijfermensen onder ons: er waren 25 bouwers aanwezig.
Van de regiecommissie kregen we een mooie 5e  plaats mee in de stoet voor corsozondag. Wat we hier verder mee moeten weet ik niet, het was in ieder geval een mooi richtpunt voor onze wagen in de einduitslag bij de jury, verder riep menigeen al snel: prima!! Op tijd bier drinken op de veiling!
De opbouw van de tent verdient sowieso complimenten. Binnen een week stond de tent inclusief trappenhuis en de uitbouw naar het honk toe. Daarbij is er extra aandacht uitgegaan naar de veiligheid. Een nadeel bij het opbouwen van de tent was wel dat we beperkt licht tot onze beschikking hadden omdat onze vertrouwde lantaarnpaal plotseling was verzet naar de overkant.
Verder stond het begin van de bouwperiode in het teken van constructie wegzetten en starten met het lassen van de parachutespringers. Via Twan, alias “ze hebben alles op marktplaats” Snepvangers, kwamen wij in het bezit van een heuse projector waardoor het uittekenen van de poppen een fluitje van een cent was. Blijkens het commentaar van de jury in het juryrapport een hele goede zet. De anatomie was top!
Naast het harde zwoegen waren we zoals een goed buurtschap betaamt nog aanwezig bij het voetbaltoernooi van De Berk, alwaar ons tweede elftal een 7e plaats veroverde en ons eerste een keurige derde plaats. Dit laatste was redelijk onverwachts, gezien de kwaliteit van de genomen penalty’s en het zatheidsgehalte in onze selectie! Ook bij het darttoernooi van de Heikant is door de buurtschap gepresteerd met een plaats tussen 4 en 8 voor het ene team en tussen 8 en 16 voor het andere team. Bij de Boerendart hebben we vervolgens een aantal debuterende jongelingen gezien. Misschien dat we hier volgend jaar wel 4 of 5 teams kunnen aanmelden. Vanuit onze eigen buurtschap werden we verrast met een doe-middag anders dan anders. Onder het motto “ik hou van Zundert” werd een geweldige tweestrijd uitgevochten tussen de beide ontwerpers met hun team. Niet alleen die strijd was gaande, maar ook de uitdaging om Jack Schetters niet op de bewuste kei van ’t Stuk te krijgen, speelde op de achtergrond mee. Met maar liefst 100 mensen voor de doe-middag en 90 mensen bij de barbecue kon deze dag al snel als geslaagd in de boeken. Omdat we ons dit keer met de bbq niet wilde laten verassen, was er zoveel vlees in huis dat we een week of 3 later nogmaals de kolen hebben aangestoken.
De tent werd aardig volgepropt met 2 onderstellen, dus creatief met de ruimte omgaan was een must. Zo werd al snel de hoogte gezocht en er verrezen 2 gigantische dansvloeren boven elkaar, wat ons van vele gemakken heeft voorzien. Onder andere het lopende band werk van kippengaas voorzien van papiermaché werd volledig op 1 hoog uitgewerkt.
De jeugd kreeg een eigen project. Maken jullie maar eens het vliegtuigje zodat we kunnen zien welke vormkwaliteiten er verder nog schuil gaan binnen de buurtschap. Vol ijver en overtuiging werd op korte tijd een mooi bouwsel gemaakt, volgens de jury echter was het compleet overbodig! Volgend jaar beter.
Naast de talenten onder de jeugd, bleek er ook nog een ander talent schuil te gaan binnen de buurtschap. Bierbrouwerij Van Eil presenteerde namelijk de eerste 2 producten van de maanden noeste arbeid: Vrije Val en Stukbier zagen het daglicht. Ook Daniël van Erk leverde afgelopen jaar een knappe prestatie om als eerste bouwer het bijna voor elkaar te krijgen zijn volledige zakgeld via diverse weddenschappen om te zetten in bakken bier voor de buurtschap. Erg sociaal Daniël. Alertheid in de tent is een must. Voor je het weet, heb je een weddenschap aan je broek.
Goed, terug naar de wagen. De hoofdconstructie werd in een zeer rap tempo overeind gezet. Het leek wel of er mensen bij waren die met vakantie moesten. En wat bleek, dat was ook het geval en nog wel met z’n allen tegelijk….. Mooie planning mannen!
Een afspraak met de Sky-dive in Roosendaal werd geregeld zodat de ontwerpers nog beter de juiste vormen konden bekijken. Er werden constructiebuizen naar André gebracht, want die hadden we niet meer nodig en enige tijd later net zo vlotjes weer terug gehaald, want we hadden ze toch nodig. Ach ja, die dingen wegen toch niks en we hadden tijd zat!
En zo naderden we redelijk soepel de laatste weken. Voor de mensen die dan vaker denken: oh oh, we gaan het niet halen, was het mooi om te zien dat de poppen ook steeds kleiner werden. Onder bezielende leiding van Johan werden de kleuren op de wagen geschilderd en konden de bloemen getikt worden. Ondanks verwoede pogingen van het bestuur om te starten met tikken op vrijdagavond, was de menigte op vrijdagmiddag al niet meer tegen te houden. Met de pech dat we op dat moment nog niet echt wisten welke kleuren waar moesten komen, leverde dit even hectische taferelen op. Op zaterdagochtend hebben we eerst met 96 man een heerlijk stukkers-ontbijt verwerkt om vervolgens de wagen af te maken.
Het tikken verliep voorspoedig, zoals eigenlijk het hele weekend. Om 2.05 gingen de laatste bloemen erop, zoals bijna ieder jaar door het zelfde vertrouwde groepje. De tijd tussen 2 en 3 uur ’s nachts stond gepland voor de ontwerpers. Zij hadden nog een buikoperatie gepland. IJverig werd geknipt en geplakt tot ook de laatste pop de juiste vorm had.
Het resultaat weten jullie allemaal. Een keurige 7e plaats met de nodige complimenten van jury. Kortom goed gedaan!
 
Rest mij nog om enkele leuke, opvallende aspecten van het afgelopen jaar in jullie herinnering te roepen, zoals:
 • De sponsormiddag. Ondanks de lage opkomst, gaan we dit moment toch in tact houden. Het is het minste wat we kunnen doen voor onze sponsors. André Jochems had er speciaal z’n zondagse pak voor aangetrokken;
 • Ondanks dat Twan “ze hebben alles op marktplaats” Snepvangers een tweede snij-apparaat voor Paul had gevonden, eindigde we bijna zonder zo’n apparaat aan het einde van de corso. Zo gek zijn ze toch niet ….;
 • We hebben het weer voor elkaar gekregen om Den Soete Inval één keer een klein beetje in verlegenheid te brengen. Op de eerste Spare-Rib zondag, hebben we daar zo ongeveer de keuken overvallen met maar liefst 37 man. Als je dan denkt dat we niet beter kunnen, Jawel -> 2 weken later zijn we met 46 bouwers nog maar eens terug gegaan. Ook hebben we toen nog kunnen genieten van de zangtalenten van Thomas en Marjolein;
 • De Corsong lijkt ook ieder jaar weer records te verbreken. In een warm weekend hebben we met veel vrijwilligers (op alle dagen van het weekend) een geweldig feest voor heel corsominnend Zundert verzorgd, waarbij wij trots op mogen zijn op het geheel en andere buurtschappen juist jaloers;
 • We hebben nog kunnen genieten van een spetterend optreden van de lustige 4 in onze tent. Dit is zeker voor herhaling vatbaar, alleen dan misschien iets vroeger op de avond;
 • Ook Hagenezen worden getroffen door het corsovirus. Hij zou er bijna een paar dagen van zijn vakantie voor hebben opgegeven;
 • We hebben in navolging van Tilburg ook onze eigen roze maandag gehad in Zundert. Vielen we niet genoeg op door de kleur van het shirt, dan vielen we in ieder geval op door het grote aantal buurtgenoten en onze geweldige rijdende bar. Deze kan komend jaar opgepimpt worden;
 • Zundert werd in het laatste weekend getrakteerd op schitterend parachute weer. Tegen deze schitterende blauwe licht werd dan ook iedereen uitgenodigd om zelf in de sky-dive houding op de foto te gaan. Ik geloof niet dat we er heel veel gemist hebben. Zelfs mensen van de beveiliging in de hal deden enthousiast mee.
 • Bob de Bouwer lijkt de laatste paar jaar wat stabiliteit te vertonen in aantal. Alleen binnen de groep vind een verschuiving plaats van de echte kleine stukkertjes naar de wat oudere. Het leren lassen van deze groep is een aanwinst voor onze buurtschap. De jeugd heeft onze toekomst. Daarbij wordt zo links en rechts nog wel aan opvolging gedaan binnen de groep kleinste stukkertjes.
 • Woensdagavond na de corso om 20.40 was er op ons vertrouwde pleintje niets meer te zien van onze corsotent. 
 • Met z’n allen in een rap tempo, met twee ploegen, de knollen de kuil in doen nadat de senioren er voor hebben gezorgd dat het hele veld weer netjes is opgeruimd.
 • In december hebben we tot slot nog de kindermiddag georganiseerd. Dee keer is het bos opgezocht en ik heb gehoord dat het een gezellig festijn is geweest.

  Daarmee is dit corsojaar weer samengevat met als conclusie: verliep ieder jaar maar zo relaxed!
27-3-2012 21:44:19
© 2006 Buurtschap 't Stuk | info@tstuk.nl
Tim Hereijgers & Marc Mathijssen | Aansprakelijkheid en Rechten