Agenda

Navigatie

Twitter

Facebook

22-11-2017
Overzicht van bouwjaar 2008.
 
Zoals gewoonlijk wordt tijdens de jaarvergadering op 28 maart de maquette gepresenteerd aan de buurtgenoten. Dit bouwjaar hebben de ontwerpers Johan Raats en JoŽl Sprenkels gekozen voor ín corsowagen met stokstaartjes erop. Deze diertjes zijn altijd waakzaam, oplettend en alert. Dit wordt dan ook de naam van de wagen ALERT.........
De stokstaartjes worden voorzien van bewegingen en geluid. De geluiden die je hoort zijn de vijanden van de stokstaartjes. Hierop gaan ze met hun hoofdjes bewegen, zoals ze dat in de natuur ook doen. Korte bewegingen, oplettend en attent.
 
Op 1 april is er ín vergadering gepland om de techniek te bespreken. Enkele techneuten van de buurtschap komen bij elkaar. Wat gaan we laten bewegen en hoe? Het resultaat mag er zijn, 3 stokstaartjes komen van zitten naar staan en alle stokstaartjes kunnen hun hoofd bewegen.
 
Op 19 april is het veld onder de aandacht van de buurtgenoten. Het is tijd om dahliaknollen te gaan zetten en in 1 dag is de klus geklaard. Toen ín mooie buitje regen erop en laat die knollen maar groeien. In mei hebben de senioren de palen op maat gemaakt en gras gezaaid en op 8 juli worden de palen gezet.
 
Tijdens de maquettefeesten, dit jaar op 7 juni, worden alle maquettes aan het publiek getoond. Zo ook ĎAlertí, natuurlijk dit keer in kleur. En Buurtschap ít Stuk rijdt dit jaar op de 17de plaats in de optocht.

En op 12 juni is het dan eindelijk zover, Buurtschap ít Stuk begint aan de bouw van de tent. Als een van de laatste buurtschappen in Zundert.
De eerste weken in de tent, is het vooral constructielassen aan de wagen. Maar ook vormen, tempex snijden en ijzer knippen.
Op 19 juli worden de eerste dahliaís op de wagen getikt! Natuurlijk niet voor het corso, maar om het gewicht te testen van de koppen en de beweging hiervan.
In elk stokstaartje wordt ín persoon gezet die de kop moet laten bewegen. Hiervoor wordt ín stang gemaakt en ín stoel bevestigd.
 
De eerste echte pluk op het veld is op 25 juli en deze dahliaís gaan meestal naar ander corsoís. Hiervoor ontvangt de buurtschap geld, wat weer goed te besteden is aan materiaal enz. De hele pluk gaat gedurende de bouwperiode door en ook lang hierna nog. De senioren hebben het hier erg druk mee.
 
Op 28 juli wordt er ín start gemaakt met het plakbanden en het plakken. Maar het vormen en lassen gaat ook gewoon door, ook het tempex snijden is nog ín hele klus.
En begin augustus begint Bob de bouwer weer, de corsoactiviteiten voor de allerkleinste stukkertjes.
En op 21 augustus komt de Burgemeester van Zundert in onze corsotent helpen..... Een hele eer. Zoals afgesproken gaat ze elk jaar bij ín andere buurtschap helpen. We mogen haar diverse keren in de tent ontvangen. Heel gezellig dus.
 
Op 23 augustus onze grootste activiteit ( buiten het corso natuurlijk!).
DE CORSONG!!
Wat ín werk is dat, de organisatie van HET songfestival van het corsolied. Dit jaar is er geen twijfel, zowel het publiek als de jury vinden Cabaret ít Stuk de Corsong van 2008. Met hun liedje ĎDe corsokampioení ging iedereen uit zín dak.
Intussen dat de stukkers aan het opruimen zijn bij de corsong, laten de steigerbouwers en ontwerpers de zeilen zakken van de tent. Eindconclusie is ........ dat er geen 13 ... maar 14 stokstaartjes op de wagen komen!
En dan is het corsoweekend, met als start op 4 sept: de grote pluk. Zoín 50 mensen plukken in ín goeie dag het hele veld af. Alles gaat in kisten en op naar de corsotent. Wat we niet nodig hebben aan dahliaís wordt geruild met andere buurtschappen. De volgende dag is het zover, het steken van de dahlia is begonnen en hierna gaan de tikkers aan de slag. Honderden mensen komen helpen, van jong naar oud, groot of klein.
Op corsozaterdag wordt de hele dag flink doorgewerkt en al vroeg in de avond is de wagen, zo goed als, klaar. Om 6 uur ís ochtend op 7 sept is het dan zover, de zeilen van de tent gaan eraf en de wagen laat zich in volle glorie zien.
Prachtig hoe deze rond de klok van half 8 dan de tent uit komt rijden. Ondanks de hindernissen, zoals de stoep, geluid wat uitvalt en de regen...... Ze is gewoon prachtig.
 
En dan de optocht...... vol spanning......want we moeten wachten....... omdat 16 corsowagen ons voorgaan!! En dan eindelijk, de verlossing, Buurtschap ít Stuk wint de 6de prijs in het Corso 2008 met 560 punten en de 1ste publieksprijs.
Het feest kan beginnen, zondagavond en de hele maandag, iedereen is blij en iedereen is tevreden.
En dan is het al weer dinsdag, de dag na corso. Iedereen is moe, heeft slaap of ín kater...... maar goed ..... de wagen moet afgebroken worden en de tent opgeruimd. Dus ieder gaat aan de slag, wat ín samenhorigheid, wat ín drive!
En ín goede afsluiting van het corso. Er wordt nog flink nagepraat, over de uitslag, het feest en de sfeer. Zodat iedereen zijn corso goed kan afsluiten en hier in
oktober weer op terug kan komen tijdens het buurtfeest.
 
We kijken terug op ín fantastisch corsojaar in 2008, die bij Buurtschap ít Stuk in teken stond van de stokstaartjes ...........................
19-3-2009 21:21:27
© 2006 Buurtschap 't Stuk | info@tstuk.nl
Tim Hereijgers & Marc Mathijssen | Aansprakelijkheid en Rechten