Agenda

Navigatie

Twitter

Facebook

22-11-2017
TERUGBLIK OP DE WILDE ACHTBAANRIT VAN 2007
 
Het corsojaar 2007. Dit jaar weer eens geen dieren, geen figuratie, geen geluid en geen beweging, maar een sterk beeld. Het ontwerp was een momentopname van een achtbaan waarin pretparkbezoekers zichtbaar de achtbaanrit beleven al dan niet met een glimlach of een angstig gezicht. Hoewel er in werkelijkheid geen beweging in de wagen zat leek het er toch op alsof de achtbaantrein heel snel uit je beeld zou verdwijnen.  De titel van het ontwerp was “Rollercoaster”, de engelse vertaling van “achtbaan”. Het ontwerp van Joël Sprenkels, Johan Raats, Jack Schetters en de medewerking van Suzelle Koeken werd enthousiast ontvangen de buurtgenoten. Iedereen was er van overtuigd dat het weer een mooie wagen zou gaan worden.

Op 28 april werden de knollen weer geplant. Het was die dag tropisch warm, temperaturen van tegen de 30 graden waren gemeten op en rond het blommenveld van ’t Stuk. Maar gelukkig was de opkomst van harde werkers en werksters hoog  en is knollen planten met een trekker en een knollenplantmachine toch heel wat lichter op zo’n warme dag. Verhalen over het knollenplanten van vroeger, toen het nog eens vroor eind april en de akker zo hard was als beton, leken ineens honderden jaren oude mythes. Wat gaat de tijd toch snel dachten sommigen. In feite hebben we te maken met de snelle opwarming van de aarde een wetenschappelijk bewezen fenomeen waarvan de oorzaak het wel bekende Corsokoorts is. Achteraf bleek dat veel knollen het daglicht niet hadden kunnen vinden. Het was een beetje gissen naar de oorzaken. Onder andere dat veel knollen in slechte staat uit de kuil kwamen zou een oorzaak kunnen zijn geweest.
 
Op 5 mei werden er extra poeren gestort omdat we dit jaar een verlenging van de tent kregen. De kleine bijtent, wat ook wel als tempexhok functioneerde zou verdwijnen en op die plaats zou de huidige tent worden doorgetrokken.  Op deze dag werden ook de zeilen gewassen.
 
Op 18 mei gaf buurtschap Achtmaal een jubileum feest ter ere van hun 60 jarige bestaan, buurtschap ’t Stuk was van de partij om mee te feesten. Een ander feest wat door veel Stukkers werd bezocht voordat het werkelijke bouwen begon dit corsojaar was op 2 juni de “Kom in de tent party” van buurtschap Klein-Zundert. De Stukse Dubbel S zonder T waren er ook. Vele Stukkers hebben genoten van die avond.
 
Op 4 juni werd er begonnen aan de bouw van de tent. Op 9 juni zat het dak erop. Die dag was het tevens maquette/aardbeienfeesten en werd bekend dat ‘t Stuk 9e  in de optocht zou gaan rijden.
 
Op 17 Juni deden er twee Stuk-teams mee met het  voetbal van buurtschap De Berk. Helaas kwamen beide teams niet door de 1e ronde. Gelukkig maar, zo kon er eerder gedronken en gekletst worden.
 
Op 23 juni was de welbekende Stukse Doemiddag met BBQ na afloop. De doemiddag zat vol met leuke spelletjes. Zo waren er twee spellen waarbij je behoorlijk nat en vies van worden kon. Zo was er het dakgoot spel waarbij je met gootjes water over brengen moest en was er een spel waarbij je over een glad en nat springkussen water en eieren naar de overkant moest brengen. Ook waren er spelletjes zoals spijkerbroek hangen en verkleedrace. Het was een hilarische middag waar na afloop gezellig geBBQed kon worden. In de tent was er tegen die tijd al een begin gemaakt aan de wagen. Er was gek genoeg nog geen onderstel te zien. Er werd namelijk niet van onder naar boven gebouwd maar van boven naar onder. Dit wil zeggen dat de bouwers begonnen waren met het vormen en construeren van de rails van de achtbaan.
 
Op 24 juni deden een aantal Stukkers mee met  Het Zundertse Dahlia Dart Toernooi bij  buurtschap Klein Zundertse Heikant. 't Stuk verloor in de 'verliezersronde'  van Veldstraat 3. Op 1 juli deed buurtschap ’t Stuk mee met het Boerendarttoernooi van buurtschap Veldstraat, drie teams deden mee. Team Corsong 1 won het toernooi.  
 
Op 2 juli werd de rails die zo goed als af was omhoog gehesen. Dit is op corsobouwtechnisch gebeuren toch maar iets raars. Een hangend deel van een corsowagen in de tent waarna de onderkant nog gebouwd moest gaan worden. De dagen erna kwamen er ineens nieuwe gezichten in de tent, jazeker er waren weer een aantal nieuwelingen die zich tot het Stuk aangetrokken begonnen te voelen. Maar wat er eigenlijk bedoeld wordt zijn de gezichten gesneden uit tempex. Met fijne details kregen de gezichten gezichtsuitdrukkingen van achtbaaninzittende. Op 5 juli werd dan eindelijk het onderstel naar de tent gereden wat in corsotermen toch belachelijk laat is. Maar goed, ’t Stuk deed al meer dingen dit jaar anders qua bouw van de wagen. De weken hierna werden er dikke pilaren tussen het onderstel en de achtbaanrails gelast. Ook werd er een begin gemaakt aan de achtbaankarretjes. Uit nostalgische overweging kwam kippengaas ook weer terug in de tent. Grapje, nostalgie was niet echt de reden maar er werden matten kippengaas beplakt met papier-maché. Deze konden dan later gebruikt worden om kleren van te vormen voor de achtbaaninzittende. De eerste lichamen van de achtbaaninzittende werden overigens eind juni gevormd. Ook kon er eind juni begonnen worden met plakken van de achtbaanrails.
 
Augustus werd het weer wat drukker in de tent. Bob de Bouwer en Corsocafé begon weer. De Bob de Bouwertjes konden weer genieten van knutsel en spelletjesactiviteiten. De bouwers konden zich de vrijdagavonden gezellig amuseren in het corsocafé. Ook werd er natuurlijk een bezoek gebracht aan café Den Bels en was er op 18 augustus ’s Werelds grootste corsoliedjesfestival ons Corsong natuurlijk. Dit was een gigantisch succes, de vijfde editie van de Corsong trok weer een record aantal bezoekers. Dit jaar werd het corsong voor het eerst gehouden in sporthal De Leeuwerik omdat het wapen van Zundert te krap was geworden voor de Corsong. Dit bleek achteraf een groot succes.

In de tent voorderde het ook allemaal. Er werden steeds meer achtbaankarretjes gemaakt, steeds meer achtbaaninzittende gevormd, ze werden aangekleed met kleren gemaakt van kippengaas en papier-maché en de tent werd gelukkig druk bezocht door een heleboel enthousiaste pappers en plakkers die lekker bleven plakken.
 
In de laatste week konden de Stukkers hun fel groene T-shirt in ontvangst nemen met grappige strip op de voorkant en de heraldiek van ’t Stuk in kleur! volgens vele een van de beste T-shirts in jaren. Ook werd de wagen zo veel mogelijk in gekleurd zover het nog niet gebeurd was zodat de tikkers precies konden zien welke kleur dahlia op welke plaats moesten komen.
 
Op donderdag 30 augustus begon de pluk van de blommen en om kwart voor 4 was alles geplukt, ruim 500 kisten met ruim 50 man geplukt! Zo snel en met zoveel man is er in geen jaren meer geplukt. Misschien was het weer een persoonlijk record van ’t Stuk. Lukt het ons om het volgend jaar te verbeteren? Meteen deze avond is er begonnen met het steken en tikken van de eerste blommen op de wagen. Na afloop was er het wel bekende corsomaaien bij de Ossekop. Daar konden we genieten van stukjes stokbrood en een wel verdiend drankje.   

 

Vrijdagmiddag en avond werd er volop verder gestoken en getikt. Ook werd er begonnen met het beplakken van de gezichten van de achtbaaninzittende met in de handel zogenoemde cobrablad. Dit blad was eerder door een mengsel van mokka gehaald om het een lichtbruinige kleur te geven wat de kleur van menselijk huid moest evenaren.
Zaterdagochtend was er het corsozaterdagontbijt wat een jaarlijks terugkerend succes is om stekers en tikkers zo vroeg mogelijk in de tent te lokken. Met een lekker “eike en brooike” konden de stekers en tikkers weer effectief aan de slag om de wagen af te krijgen. De wagen was uiteindelijk op tijd af. Tussen 04:00 en 04:30 waren de laatste klusje klaar aan de corsowagen. Rond de klok van 06:00 uur zijn de zeilen van de tent gehaald en om 07:45 reed 'Rollercoaster' soepel de tent uit.
Na enige hinder door een geparkeerde auto die ochtend kon de wagen met gevoel van trots en veel vermoeidheid naar het veilingterrein worden geduwd waar de monden weer open vielen voor de creaties van andere buurtschappen. Maar toch hadden de meeste buurtgenoten een goed gevoel over onze achtbaan. De optocht die middag verliep haast vlekkeloos. Alleen was de teleurstelling bij de meeste toch aardig groot na de bekendmaking van de prijs. ’t Stuk behaalde met Rollercoaster 550 punten wat goed was voor een 11e plaats. Maar wat de uitslag ook werd, van te voren stond al vast dat er gefeest ging worden. Het werd de corsozondagavond toch nog heel gezellig. De corsomaandag werd evengoed volop gefeest, traditiegetrouw was er een kroegentocht en werd het corso afgesloten in de veilinghal met onder andere de winnaars van de Corsong. En zoals stichting  Bloemencorso Zundert zelf altijd promoot was er die dag inderdaad een ontmoeting met de zon. Het was stralend weer. Het was weer een mooi corso geweest ondanks een lage prijs.

 
12-7-2012 16:10:10
© 2006 Buurtschap 't Stuk | info@tstuk.nl
Tim Hereijgers & Marc Mathijssen | Aansprakelijkheid en Rechten