Agenda

Navigatie

Twitter

Facebook

22-11-2017
Overzicht van het bouwjaar 2006
Op 24 maart 2006 was de jaarvergadering en daarmee werd het nieuwe corsoseizoen geopend. Dit jaar een bijzondere vergadering omdat er afscheid werd genomen van Francois van Beek als voorzitter. De nieuwe voorzitter Demis van Loenhout heeft in zijn nieuwe functie de ontwerpers de kans gegeven een grote, dure en technisch moeilijke wagen te bouwen. Jack Schettters, Johan Raats en Joël Sprenkels zijn daarom met het grootse ontwerp aangekomen dat “Pamplona” heet. De maquette laat stieren zien die door een smalle steeg in de befaamde Baskische stad naar beneden denderen. Met 4 losse stieren, die voor de wagen uit rijden, muziek en een tiental figuranten, moet een schouwspel gecreëerd worden, dat het publiek vermaakt.
 
      
Op 9 juni werd begonnen met het opzetten van de tent aan de Katerstraat. Traditiegetrouw is dit het weekend waarin ook de maquettefeesten vallen en daar werd bekendgemaakt dat buurtschap 't Stuk de corsostoet van 2006 zal openen. In de eerste weken van de bouw is de buurtschap al actief geweest op activiteiten die georganiseerd werden door andere buurtschappen. Met maar liefst 2 teams werd deelgenomen aan het buurtschappenvoetbaltoernooi van De Berk, en ook het darttoernooi van De Klein Zundertse Heikant en het boerendart van Veldstraat werd door buurtgenoten bezocht. De eerste eigen activiteit was de doemiddag met aansluitend de barbecue. Reeds in het begin van het bouwseizoen werd hier al de trend gezet om met velen naar de tent te komen, want zowel de doemiddag als de barbecue zijn goed bezocht geweest en met ontzettend veel plezier beleefd.
 
    
 
Het Tourspel werd dit jaar gewonnen door Marcel de Bakker. Eind juli was daar dan ook eindelijk het corsocafé weer. De drukte zou echter geen van alle keren zo groot zijn als in de voorgaande jaren en daarom werd zelf een enkele keer op vrijdagavond goed doorgezakt in het honk of een ander café opgezocht. Wat wel nog steeds in de lift zit, is het door onze eigen buurtschap georganiseerde evenement: De Corsong. Op 19 augustus werd de opvolger van de Raambergse corsohit 'Ik hou van corso' gekozen. De winnaar van 2006 werd, evenals 2 jaar ervoor, Achtmaal met '1 dahlia roept'.
 
 
Met nog 2 weken te gaan, liep de bouw op schema. Dankzij enkele fanatieke jongelingen werd de tent namelijk al een tijd 's middags opengehouden en de drukte in de tent was 's  avonds ook al enige tijd van ongekende proporties. Zowel de groep jongeren als volwassene bouwers neemt toe en deze gunstige ontwikkeling is een zeer goede waarneming voor de toekomst. De hitte in het bouwseizoen was bijna constant aanwezig en de temperaturen waren in de Zundertse tenten dan ook vaak onverdraagzaam. Op de eerste zondag van september was hier echter niets meer van over. In een miezerige regen kon de wagen met heel veel moeite de tent uit rijden. Hiervoor moest wel het befaamde zitmuurtje van de buren deels afgebroken worden (later weer netjes teruggeplaatst), wat de ongelukkige omstandigheden van de ochtend inluidde.
 
 
Met het afzagen van een stuk boom, het draaien van een lantaarnpaal en de niet te missen ervaring van rondprater Anton van der Heijden, werd de veiling toch bereikt. Helaas was dit te laat en moest de jury gesmeekt worden om alsnog de figuratie te kunnen tonen. De figuranten, die al een aantal weken aan de slag waren met Ron Schijfs, hadden slechts een moment in de Prinsenstraat kunnen oefenen met de wagen en dat was niet bepaald een succes te noemen. Gelukkig was er bij de enige vertoning op de veiling die ochtend opperste concentratie en was er een eerste lichtpuntje op die dag. Niet veel later kwam het door de regen nat geworden en niet opperbest bevestigde karton op verschillende plaatsen  naar beneden, wat de stemming van de buurtschapgenoten nog maar eens op de proef stelde. Al met al werd door de meeste mensen de ochtend in mineurstemming beleefd. Maar de stoet moest vertrekken. Het totaalplaatje van wagen, muziek en figuratie was in het begin van de optocht niet optimaal. Voor het eerst was dit wel perfect voor het gemeentehuis. Met enige trots hebben de ontwerpers, de voorzitter en, misschien wel belangrijker, de jury kunnen genieten van het schouwspel dat 'Pamplona' heet.
 
Zo werd de stemming onder duwers, begeleiders en figuranten tijdens de optocht steeds beter en dat gevoel bleek niet onterecht tijdens de tweede doorkomst op de markt. Met 506 punten bedeelde de jury buurtschap 't Stuk een 3e prijs toe en dit overtrof bij iedereen alle verwachtingen en maakte de volgende dagen bij alle buurtgenoten tot een feest. Onder de eerste zonnestralen van de dag werd elkaar feliciterend de veiling opgezocht om er met zijn alle een op te drinken (en dat zou niet de laatste zijn). Winnaar van corso 2006 werd de wagen 'leger' van Tiggelaar. Op de veiling werd die avond goed gefeest om maandag opnieuw te kunnen genieten van alle wagens op het tentoonstellingsterrein. Voor sommigen is dit het eerste moment dat ze alle wagens rustig kunnen bekijken en dit werd dan ook volop gedaan. Omdat het weer op maandag een stuk beter was, werd het tentoonstellingsterrein onzettend goed bezocht. Voor het eerst was er een begeleidde presentatie van de wagens. In deze regie mocht ook buurtschap 't Stuk het schouwspel enkele malen tonen. Met veel plezier maar toch ook concentratie toonden de figuranten en niet te vergeten de mannen onder de stier en de begeleiders waarom deze wagen zo hoog gereden heeft. Het publiek genoot zichtbaar en had met de vele figuratiewagens dit jaar, niets te klagen. Na de laatste ronde werd figuratiebegeleider Ron Schijfs in alle feestvreugde nog eens bedankt, evenals de ontwerpers en de kersverse voorzitter. Uiteindelijk hebben we de wagen wel als buurtschap gemaakt en dus heeft ieder zijn aandeel gehad in deze puike prestatie van de buurt.
 
 
Maandagavond werd het feestje nog eens dunnetjes overgedaan. Tot het ongenoegen van velen was besloten juist deze corsomaandag een sluitingstijd te hanteren, die gedurende het hele jaar nooit wordt toegepast. Dit zorgde voor een iets korter, maar daarom niet minder gezellig afsluitend feest. Op dinsdag werden de wagens afgebroken en dit jaar gebeurde dat op het veilingterrein zelf. Veel apparatuur moest nog onder de wagen uitgehaald worden en zelf hele stieren werden nog van de wagen afgehaald. Hiermee waren er voor de buurtschap nog wat inkomsten. Na deze afbraak hebben we echt alleen de foto's nog. Die foto's zeggen, voor diegenen die erbij waren, echter alles over de sfeer die er heerste. Hierna volgde kindercorso en werd het buurtfeest gevierd op 21 oktober. Dit feest werd ingeleid door een door de activiteitencommissie georganiseerde fietstocht. Met een wederom ongekende opkomst was dit zeker een succes en kon het aansluitende feest al niet meer stuk. Na de kindermiddag en de vaandelfeesten kan er weer uitgekeken worden naar een nieuw corsoseizoen.
 
Speciaal aan 2006 was de bouw van een ontzettend grote, ingewikkelde en dure wagen. Onder de nieuwe voorzitter werd dit een succes. Bijzonder dit jaar was natuurlijk de mineurstemming die de hele ochtend overheerst heeft in de buurtschap, maar gelukkig gedurende de dag omgeslagen is in een ongekende feestvreugde. En wat zeker niet vergeten mag worden is de grote opkomst tijdens de bouw dit jaar. De toename van bouwende buurtschapgenoten is een positieve ontwikkeling voor de toekomst. Concluderend kunnen we natuurlijk zeggen dat 2006 een topjaar is geweest voor 't Stuk.
 
 
25-3-2007 17:26:31
© 2006 Buurtschap 't Stuk | info@tstuk.nl
Tim Hereijgers & Marc Mathijssen | Aansprakelijkheid en Rechten